Cercetătorii au descoperit cel mai bătrân strămoş al câinilor

Dintotdeauna oamenii au considerat câinele drept cel mai bun prieten al omului, acesta fiind, de altfel, şi primul animal domesticit de Homo Sapiens. Ultimele descoperiri certifică faptul ca strămoşii câinilor de astăzi, trăiau în preajma omului încă de acum 31.700 ani, ceea ce infirmă descoperirile precedente din Florida conform cărora, primii câini au fost domesticiţi de oameni acum 14.000 de ani.

Din studiile efectuate asupra celor mai vechi fosile de câini descoperite în peştera Goyet din Belgia, cercetătorii au concluzionat că dieta acestora era alcătuită exclusiv din carne şi oase de cai sălbatici, boi moscati şi reni. Autorul descoperirii, paleontologul Mietje Germonpre declara:
“Cainii domesticiti din perioada Paleoliticului, erau asemănători ca înfăţişare câinilor de astăzi din rasa Husky Siberian, cu specificarea că talia lor era mult mai mare, asemănătoare cu a unui câine Ciobănesc Caucazian. Câinii din Paleolitic aveau boturile mai scurte şi mai late decăt ale lupilor, precum şi o capacitate craniană mai mare”.

Analizele oaselor au certificat faptul ca aceşti câini primitivi se hrăneau cu carnea animalelor vânate de oamenii care trăiau în Europa în perioada Aurignacianului. Studiile ADN au arătat că aceşti câini, prezentau o diversitate genetică mare, argument suficient cu privire la faptul ca populaţiile de lupi din care se trăgeau aceşti câini, erau mult mai mari decât cele din prezent.
Oamenii din acea perioadă, obişnuiau să ucidă o lupoaică şi să-i ia puii din vizuină, ca mai apoi sa fie duşi de mici în peşterile oamenilor şi crescuţi pe lângă aceştia.

Primii câini erau folosiţi la pază, vânătoare şi transportul vânatului.
Cei 31 700  mii de ani omeneşti, se traduc în 221 900 ani din perspectiva câinilor, care traiesc în medie 10-15 ani.

sursa: Daily Mail

Lasă un comentariu